Van twijfel naar groei

Door: Luuk Wink

“Ik weet niet meer of ik door wil met mijn onderneming”. De woorden klinken nog heel helder na. Zijn energie was laag, hij wist niet meer hoe hij zijn team van 8 mensen kon en moest aansturen of motiveren en alles leek gedoemd om te gaan mislukken. Dit terwijl alle ingrediënten voor succes aanwezig zijn. Een prachtig product, een goed team mensen en een groep vaste en tevreden klanten.

In hem zag ik mijzelf terug, alleen dan in de keuken. Alle ingrediënten nodig om een heerlijke bami schotel te maken zijn aanwezig, de hulpmiddelen als pan, vuur en oven zijn paraat en toch lukt het me niet om de bami in zachte vorm te krijgen. Ik belde mijn moeder op dat moment en legde haar mijn enorme probleem voor. Haar lach schatert nog na in mijn oren… “Bami wordt niet zacht in de koekenpan met alleen boter!” Een les om nooit meer te vergeten.

De ondernemer uit mijn inleiding kent hetzelfde gevoel. Alles aanwezig en toch gaat het vliegwiel niet draaien. De juiste stap is klaarblijkelijk nog niet gezet. Het water (denk aan de bami) is nog niet gevonden om het tot een vloeiend geheel te maken.

Nu 4 jaar later kijken we samen terug op de tijd waarin de twijfel groot was en de wil om te stoppen steeds meer ruimte kreeg. De 8 mensen die voor hem werkte, dag en nacht, zijn nog altijd aanwezig. Op eentje na dan, die heeft vorig jaar zijn verdiende pensioen gekregen. Het team is versterkt met nog eens 8 gedreven mensen die weten waarvoor ze werken, wat hun verantwoordelijkheden zijn en wat er gevraagd wordt, maar die ook weten dat ze altijd terug kunnen vallen op het team. Het team wat vol energie werkt aan groei en duurzaam ondernemen.

Wat heb ik gedaan? Ik heb enkel het water bij de ingrediënten gevoegd. De rest was al aanwezig.

Lees ook: