Is de scheiding tussen privé en werk voorgoed vervaagd? Het nieuwe werken is voor nu een uitkomst. Men kan thuis achter de laptop kruipen, een dubbel scherm van kantoor mee naar huis en online goed bereikbaar zijn. Dit is het walhalla van het nieuwe nu. De 1,5 meter is totaal geen probleem. Of schuilt er een addertje onder het gras? Is er sprake van een sluipmoordenaar? Kent het nieuwe nu een nieuwe challenge?

Het antwoord is ronduit JA!

Nu, in week 8 of 9 van het ‘zoveel mogelijk thuis werken’ tijdperk, hoor ik om me heen de sluipmoordenaar zijn slachtoffers maken. Het thuiswerken zorgt voor een vervaging van de grens tussen privé en werk. Ik als ondernemer en werkgever heb nooit onder stoelen of banken geschoven dat ik niet een fan ben van het thuiswerken en dat ik meer geloof in werk vanaf een kantoor, locatie of projectplaats. Na een week of 5 thuis begon ik in te zien dat er ook daadwerkelijk thuis effectief kan worden gewerkt. Ik begon erin te geloven dat ik me al die jaren heb verkeken op de optie om vanuit huis je werk, of delen van je werk, te kunnen doen. Men blijkt beter in staat werk en prestaties te leveren dan ik vooraf had kunnen inschatten. Ja, lang leve de corona en op naar het nieuwe werken!

 

Een vervaging van de grens tussen privé en werk

 

De voordelen en nadelen van thuiswerken

Ik heb daarna onder collega’s en medewerkers een kleine persoonlijke enquête gehouden. Ja het thuiswerken kent voordelen en ja het geeft meer mogelijkheden. “Je wordt wel meer moe van een online meeting dan een face-to-face gesprek, maar toch kent het voordelen het nieuwe nu”. Waarom is de meerderheid van de mensen die ik spreek dan minder gelukkig in uitstraling? Waarom lijkt men dan meer moe dan voorheen? Hoe komt het dat men minder levendig lijkt te zijn? Hoe kan het zijn dat je met minder reistijd, minder collegiale onderbrekingen en minder spontane brainstorm momenten toch minder werkgeluk ervaart?

Het antwoord lijkt te liggen in de grens tussen werk en privé. De workaholic heeft geen reden meer om te stoppen met werken. De persoon die werk als leven heeft en leeft om te werken kent geen betere tijden. De mensen die graag persoonlijke dingen tussen de bedrijven door doen, komen goed aan hun trekken. MAAR; het lijkt alsof men de scheiding mist. De stap van werk naar huis is slechts van keukentafel naar woonkamer, of van kantoor op zolder naar slaapkamer. Het is een te kleine weg om simpel de waan van de dag achter je te laten en je gezin en privéleven ruimte te geven. Nu zonder afleiding van verplichtingen ‘s avonds in de vorm van sport, vereniging en overige energie gevende activiteiten wint de sluipmoordenaar het.

Een duidelijke scheiding

Tijd om daar een streep onder te zetten. Tijd om te beseffen dat je werk en privé gescheiden moet houden. Immers de hersenen kennen geen uit, maar wel afleiding. Zonder duidelijke scheiding van beide hou ik mijn hart vast voor de nieuwe ziekte. Het zal wel een afgeleide worden van corona. Net als de coronakilo, coronamoeheid, coronavoorspelling, coronamaatregelen.

Laten we onszelf en onze collega’s behoeden voor de “coronaburndown”. Maak de scheiding weer helder, waardeer privé en doe je werk op de juiste momenten op de voor jou juiste plek. Immers als nooit regent, waardeer je de zon ook minder! Op naar het nieuwe nu met een goede combinatie en coaching van elkaar.