Je hebt toch geen paard nodig?

Door: Luuk Wink

Het is het jaar 2007. Na een aantal jaren succesvol te zijn in het geven van verkoop-, communicatie- en leidinggevende trainingen word ik gebeld door een collega trainer. Na de bekende koetjes, kalfjes (om maar in dierentermen te blijven praten) en persoonlijk verplichte vragen, zegt hij ineens: “Je moet met paarden gaan werken!”. In mijn eerste verbazing versta ik dat ik met “paren” moet gaan werken. Deze verbazing maakt al snel plaats voor een grote lach op mijn gezicht. “Met paarden??”, zeg ik met nog meer verbazing, nadat ik begrepen heb dat het om de dieren gaat.

Nadat ik uit mijn lachstulp gekropen ben leg ik uit dat ik op een boerderij groot geworden ben en dat ik heel veel met dieren gewerkt heb, maar dat ik in geen enkel geval iets zakelijks met paarden ga doen. Dat gezweef is helemaal niets voor mij. “Straks zeg je ook nog dat ik koeien moet gaan knuffelen”, voeg ik toe. Ik maak een wegwerp gebaar en zet een grote glimlach op mijn gezicht.

Hij blijft stoïcijns kijken en ziet de lol er niet van in. In tegenstelling tot mijn verwachting, een verdediging en uitleg, nodigt hij mij uit om een dag mee te gaan. “Hou het sceptische maar vast”…

En dat deed ik.

Nu 2022, werken we inmiddels al 15 jaar met paarden als extra tool bij trainingen, coaching en teamopstellingen. De directe spiegel van een paard, puur, zuiver en eerlijk heeft me in 2007 overtuigd dat het geheel niet zwevend is, maar juist een harde pure en directe coaching.

Op de dag in 2007 ben ik thuis gekomen en heb ik, volgens mij, de hele avond met verbazing teruggedacht aan de momenten die ik die dag heb gezien. De verbazing heeft plaatsgemaakt voor verwondering en een vastberadenheid. Dieren (en specifiek paarden) hebben een hele goede duidelijke rol in het geven van feedback, het laten zien waar je als persoon staat en vooral wat je er aan kan doen.

Ik ben overtuigd!

Benieuwd geworden naar het coachen met paarden? Klik dan hier!

Lees ook:

In een online webshop zoals die van ons kun je de erectiepillen Viagra generiek bestellen. Wanneer je een bestelling plaats in onze winkelzaak dan zetten wij je direct in de wachtrij en zorgen wij ervoor dat de order binnen één tot drie weken bij jou aankomt. We zullen het discreet bezorgen zodat niemand erachter komt wat je hebt besteld. Op onze pagina kun je ook de ervaringen lezen van andere gebruikers die dit product hebben aangeschaft.