Thuis is thuis en werk is werk

Door: Luuk Wink

“Ondernemen is 24/7 met je bedrijf bezig zijn en denken aan  hoe het beter en efficiënter kan”. ”Mijn werkdagen zijn minimaal 14 uren per dag. Doe je dat niet, dan ben je geen ondernemer!” Stelliger dan dit kan het haast niet gezegd worden. Ik  voel me gelijk schuldig, want dan ben ik geen ondernemer, dan ben ik niet continu bezig met hoe het beter kan, dan wordt het nooit iets. Of vergist hij zich?

 

Kan het ook zo zijn dat je beide zeer goed kan scheiden en dat je effectief en efficiënt met je werk bezig bent, op de momenten dat je dat zou kunnen en moeten doen? Betekent dit dan dat hij dan geen goede ondernemer is? Thuis is thuis en werk is werk toch?

En daar zit je dan. Twee verschillende visies, twee verschillende meningen en niemand die je kan vertellen wat de waarheid is en OF er überhaupt een waarheid is. Wat ik wel weet is dat ik ook beide kanten ken en dat iedere ondernemer een keus heeft.

24/7 ondernemen betekent dat je ieder moment scherp bent, ieder moment helder hebt wat er zich afspeelt, altijd aan staat voor je bedrijf en oog hebt voor detail. Nadeel kan zijn dat je niet meer weet hoe je eigen huis er van binnen uit ziet en wat de vervolgopleiding van je kinderen is.

Thuis is thuis en werk is werk betekent dat je thuis in de andere rollen tijd stopt. Je bent echtgenoot, vader/moeder en wellicht huiseigenaar. Je hebt hobby’s, vrienden en wellicht een tuin. In iedere rol wordt aandacht van je gevraagd, aandacht en tijd. Die aandacht kan je dan uiteraard niet aan je bedrijf besteden.

Het leven is niet simpel als je geen keus maakt. Ik heb in ieder geval wel de keus gemaakt. Welke keus maak jij?

 

Lees ook: