Herhaling is de kracht van de boodschap!

Door: Luuk Wink

Ik hoor het mijn moeder nog zo zeggen. Ze bleef ook herhalen dat ik de was moest opruimen, dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen kamer en met name de bewoonbaarheid van de kamer! Op dat moment denk je van alles, maar verwacht je niet dat je 40 jaar later jezelf dezelfde dingen ziet doen en wellicht nog meer bijzonder…. Je zegt het zelfs tegen je eigen kinderen!

Hoe kan het dan zo zijn dat, wanneer je herhaalt, dat dan de kans op borging groter is. Hoe kan het zo zijn dat het brein pas dan geprogrammeerd is in het doen, zonder weerstand of zonder na te denken?

Wanneer je een profsport beoefent dan train je dagelijks en misschien wel twee keer per dag. Niet omdat je het niet kan, maar om de handelingen en uitvoering als gewoonte in je brein op te slaan. Het is gewoonte om te springen bij het koppen van de bal. Je denkt er niet bij na om een knikkende beweging te maken tegen de bal om de juiste richting en snelheid aan de bal te geven. Het spreekt voor zichzelf om het racket naar de bal te bewegen om deze te keren.

Trainen, trainen, trainen…. tot vervelends toe! Hoofddoel?… Zorg dat het je gewoonte wordt!

Hoe ervaren je ook bent, hoe vaak je ook gesprekken hebt gevoerd, hoe goed je jezelf ook vindt, het is altijd goed om dit te blijven voeden en onderhouden. Dat betekent dat het niet met één moment van training klaar is. Dit betekent dat je jezelf de kans moet geven om te herhalen, fouten te maken, valkuilen te herkennen en er vervolgens om heen te lopen.

Veel organisaties zien dit gelukkig al in en besteden tijd aan verandering, tijd aan ontwikkeling en tijd om het geheel te borgen. Inmiddels weten we dat een traject een echte bijdrage levert aan ontwikkeling. Een echte bijdrage aan ontwikkelen en mensen in hun eigen kracht te laten groeien.

De sportschool is het meest ultieme voorbeeld van herhaling is de kracht van de boodschap. Met één keer sporten wordt je conditie echt niet beter, zelfs een week sporten niet… Dit is niets nieuws.

Mocht je dus willen ontwikkelen en je gewoonte doorbreken, herhaal en doe de dingen vaak. Maak fouten, leer ervan en blijf leren!

 

Lees ook:

VERTRUTTING!! Of mag dat woord ook niet meer?!

Leren is één maar doen is twee