Door: Luuk Wink

Even de knop die Pauze heet…

Om me heen zie ik de mensen die niet toegeven, die nooit vertellen dat het slecht gaat, die zeggen geen problemen te hebben. Als je ze vraagt hoe het is en hoe het gaat, kan je het antwoord al raden: “goed”.  Om me heen zie ik geluk en rust.. geforceerd geluk en gemaakte rust?

Ik kijk nog eens om me heen en zie verschillende ondernemers die een poging doen om hun hoofd boven water te houden, letterlijk.. want zwemmen is niet iets wat je dagelijks doet. Althans ik niet. Gespetter en geploeter en een nat pak!

En dan ineens schieten me de woorden weer te binnen van een collega coach. Woorden die ook ik wel gebruik naar anderen.. “even de knop die pauze heet jongen! Hoe vaak sta je stil

Ik begin te lachen, want als je dat doet in het zwembad, dan weet ik niet of je het einde van de dag haalt, tenzij je ergens op kan leunen, tenzij je ergens aan kan hangen of op kan liggen. Een reddingsboei, tijdelijke steun, een goed gesprek, een luisterend oor. Wow wat een mooie metafoor!

Het woord Pauze, oorspronkelijk uit het Latijnse Pausa, betekent letterlijk einde of beëindiging.

Dat is voor veel ondernemers een stap te ver, een niet te nemen brug en een niet wenselijk doel. Beëindiging.. hoezo! Kan ik nog ergens op steunen of aan hangen? Of praten we over een tijdelijke stop, een tijdelijke adempauze. Ook in dit laatste woord zit het woord Pauze verwerkt. We weten allemaal dat je dan niet stopt met ademen…. Toch?

75% van Nederland zit in de (verplichte) pauze. Nadenken over de toekomst, nadenken over de nog in te lossen verplichtingen, nadenken over het bedrijf, nadenken over……

In mijn gedachten passeren veel onderwerpen de revue. Ze komen pas tot rust op het moment dat ik even niet hoef na te denken over de dagelijkse gang van zaken, even niets. Even een denkpauze.

Ik weet zeker dat er veel ondernemers op vakantie gaan met veel gedachten. Ik weet ook zeker dat de anderen om je heen daar niet veel aan hebben. Dus gun ik iedereen even denkpauze. Even tijd voor wat anders. Even tijd voor de mensen om je heen.

Ik kijk weer om me heen en zie dezelfde blik, dezelfde gedachten… maar even bedrijfsscan, oplossingen, even geen commercie of acquisitie.

Een persoon naast me, liggend op zijn strandbedje vraagt me wat ik doe.

Ik neem een slok van mijn biertje.

Ik ben op vakantie!

 

 

Lees hier

En toen was de sfeer ineens anders…!

Vertrutting deel 2