“Mijn mensen moeten veranderen, ze moeten meer verkopen en moeten nu maar eens doen wat ik vind dat ze moeten doen!”.

Met deze boodschap kwam een CEO bij mij. Hij heeft het helemaal door en weet precies hoe het spel gespeeld moet worden. Hij heeft immers ook de top bereikt en hij heeft bewezen dat hij het heeft kunnen bereiken door hard en slim te werken. Inderdaad, dat moet gezegd worden, toen is het hem gelukt. Toen wel ja.

De markt is veranderd, de mensen zijn anders en er is sprake van een compleet ander arbeidsethos. En zelfs ook onder ondernemers. Mensen krijgen meer vrijheden, medewerkers vragen meer vertrouwen en ze willen zelf een hoop uit kunnen voeren naar eigen inzicht en eigen belang. Uiteindelijk uiteraard wel voor een hoger doel, maar welk doel?

Wat maakt trainen van mensen dan zo belangrijk? Waarom zou je trainingen gaan organiseren om mensen een bepaalde werkwijze te laten inzien, als je toch weet dat ze hun eigen invulling gaan geven aan de methodieken?

Misschien wel juist dáárom! Binnen bepaalde kaders, binnen een systeem is het juist goed om individueel een bijdrage te leveren aan het team.

Wij krijgen heel vaak de opmerking: “In de praktijk gaat het toch echt anders. Nu gaat het exact volgens volgorde, maar dan niet”

Op die momenten refereer ik altijd aan topvoetballers. Ze trainen twee keer per dag en dat doen ze niet om te leren voetballen, want dat kunnen ze wel. Dat doen ze voornamelijk om ieder balcontact, op welk moment dan ook, hoe ook aangeschoten of gespeeld op een goede effectieve manier te kunnen raken, zodat de bal de juiste kant op gaat zonder erover na te hoeven denken.

Dat zou toch ook gaaf zijn voor u! Dat u door het trainen van gesprekstechnieken keer op keer, in iedere situatie de juiste woorden weet te kiezen en daarmee de medewerker, collega of partner op een respectvolle en duidelijke manier weet te bewegen en te motiveren. Dat is de meerwaarde van trainen. Een gewoonte in je brein programmeren zodat je weet wat je moet doen en het ook daadwerkelijk doet. Effectief, doelgericht en respectvol.

De meerwaarde van trainen is naast inzicht dus ook borging in je brein.

Nieuwsgierig hoe we dat doen?

Kom het ervaren en schrijf je in!