Persoonlijke doelen, wauw.. ik heb ze niet??!

 

Door: Luuk Wink

“Als je jezelf geen doel stelt, zal je ook niet weten wat het is om een doel te halen”

Op het moment dat mijn marketing specialist de vraag aan mij stelde vlogen de gedachten van links naar rechts. Welke persoonlijke doelen heb ik gehaald, wat heeft mijn doelgerichtheid daarin voor meerwaarde gehad?

Ik betrap mezelf erop dat ik geen persoonlijke doelen weet. Althans niet doelen die ik vooraf goed heb uitgedacht, doelen waarvan ik een start en eindmoment kan bepalen. Natuurlijk wel bedrijfsdoelstellingen, prognoses, omzettargets en dergelijke. Als ik daar wat dieper in duik en wat meer over nadenk, dan kan ik eigenlijk alleen maar mezelf betrappen op het leven en doen wat er op je afkomt. Ik kan ook zeggen dat ik daar redelijk goed in ben.

Natuurlijk stel ik mezelf doelen als het gaat om grote lijnen. De eerste voorbeelden die me te binnen schieten zijn vakantieplannen of sporten, maar een doel is pas een doel als het SMART is toch? Althans, als we het als trainers over doelen stellen hebben, dan is dat wat we direct aanleren. Je spreekt niet over ‘meer’ omzet, maar je maakt het specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.

Misschien is dit dan het moment om mezelf uit te dagen en een persoonlijk doel te gaan stellen. Niet als goed voornemen voor het jaar, maar als te behalen doelstelling. Want goede voornemens kennen we allemaal heel goed. Deze worden nooit gehaald omdat het voornemens zijn. Nee het gaat om een echt persoonlijk doel.

Tja.. ik moet bekennen dat ik op google heb gekeken naar voorbeelden van persoonlijke doelen. Je wilt niet weten wat daar naar voren komt. Enkele voorbeelden en hoe ik dat zou kunnen interpreteren:

 

 • Een promotie bereiken op je werk
  • Ik ben eigenaar van het bedrijf. Hoe moet ik dit zien?
 • Een bepaald aantal kilometer hardlopen achter elkaar.
  • Ik ben super sportief, maar er is één sport die ik niet ambieer. Laat dat nu net hardlopen zijn.
 • Je huis volledig opruimen en minimaliseren.
  • Als ik dan vertel dat we al geen enkele kast in huis hebben, wat zullen we dan nog meer minimaliseren
 • Een nieuwe baan vinden.
  • Voor alsnog heb ik het prima naar mijn zin als eigen ondernemer
 • Een muziekinstrument kunnen bespelen.
  • Laat ik nu net de gave hebben dit te kunnen….

Ok, google heeft me niet verder geholpen met deze opties.

Een persoonlijk doel stellen, wauw…. Ik heb ze niet bewust.

Ik wil genieten, leren, dingen doen die ik leuk vind, problemen oplossen, handelen met het nu en niet gister of morgen, hou van vraagstukken die ik niet zag aankomen, helpen van mensen die hulp nodig hebben, een goede vader zijn, een goede echtgenoot, sporten, muziek maken, dingen organiseren, winnen, goed zijn in wat ik doe en goed blijven, een luisterend oor zijn, op stap met vrienden, theater bezoeken, nieuw talent ontdekken, bedrijven helpen, persoonlijke ontwikkeling stimuleren, paarden temmen, etc.

Ineens schiet het me te binnen. Kan mijn persoonlijke uitdaging of doel de volgende worden?

In 2024 is mijn persoonlijke doel om van de lange lijst van wensen tenminste 4 punten perfect voor elkaar te hebben, zodat er geen twijfel over bestaat dat ik het niet alleen wil, maar ook doe!

 

Wat zijn jouw persoonlijke doelen? Hoe zorg jij ervoor dat je die haalt?