Door: RondOm Vandaag

“Bij alles wat we doen willen we ‘meetbaar effectief’ zijn”

HEERENVEEN – Alle ondernemers, werkgevers, leidinggevenden en managers zullen het wel herkennen; je wilt ergens naartoe met je bedrijf, maar het lukt maar niet om de werknemers in beweging te krijgen. Wink Development Group, een bedrijf uit Heerenveen, organiseert voor deze bedrijven trainingen op maat. Luuk Wink, consultant training en advies en één van de oprichters van het bedrijf, gaat met RondOm Heerenveen in gesprek over de kracht van hun trainingen: “Als iemand na twee jaar mij weer eens aan de mouw trekt en zegt; jouw training heeft nog steeds een positieve invloed op ons team, dan word ik zo trots.”

Alle neuzen dezelfde kant op. Als ondernemer, manager of leidinggevende wil je niets anders. Als jouw team écht een team is, dan heeft dat grote invloed op de resultaten van een bedrijf. Toch is een goede samenwerking op de werkvloer lang niet altijd vanzelfsprekend. Soms lijkt het net of je je werknemers niet goed kan bereiken, je hebt het gevoel dat ze ongemotiveerd zijn en zich niet willen inzetten voor het bedrijf of je merkt dat men moeite heeft om een grote verandering het hoofd te bieden. Er is niets meer frustrerend dan dat, zeker omdat je weet dat het wél kan.

Meetbaar effectief

Jaarlijks worstelen veel ondernemers en leidinggevenden met dit soort problemen. De balans is kwijt en als leidinggevende zit je met je handen in het haar. Wink Development Group heeft al meer dan twintig jaar ervaring in het aanbieden van trainingen om deze problemen te verhelpen en dit doen ze op een verfrissende manier. Luuk Wink is de oprichter van het bedrijf, dat inmiddels twee vestigingen en veertien personeelsleden heeft, en ligt hun manier van werken toe: “Onze missie is dat we trainingen geven die ‘meetbaar effectief’ zijn. Daarom werken we ook met trainingen op maat. We gaan actief op zoek naar de kern van de problemen op de werkvloer. Daarna gaan we op zoek naar oplossingen die je direct in de praktijk kan brengen. Ons doel is altijd dat we aan het eind van de training een goed functionerend team achterlaten.”

Trainingen

Op het eerste gezicht lijken de trainingen van Wink Development Group op de trainingen die elders ook worden aangeboden, maar wie zich meer verdiept ziet al gauw een groot verschil. De trainers van het bedrijf worden namelijk bijgestaan door een wel heel bijzondere collega. Luuk vertelt trots: “Als onderdeel van onze training gaan we spiegelen met paarden. Dat houdt in dat we met het team de bak in gaan met een paard en dat we daar oefeningen gaan doen. Niet op de rug van het paard, maar wel samen met het paard.”

Spiegelen met paarden, dat klinkt niet als iets wat normaliter onderdeel is van een zakelijke training. Luuk geeft eerlijk toe dat spiegelen met paarden de laatste jaren een wat zweverig imago heeft gekregen, maar niets is minder waar: “Het spiegelen met paarden werkt juist uitstekend bij zakelijke vraagstukken. Dat komt omdat een paard niet invult, zoals wij mensen doen. Hij reageert gewoon op wat jij doet en is daarin altijd eerlijk.” Volgens Luuk weten de meeste mensen, leidinggevende of medewerker, vaak (onbewust) wel waar het fout gaat in de bedrijfsvoering, maar vinden de meeste mensen dit te confronterend, waardoor het probleem zich blijft voordoen. “Een paard drukt je met de neus op de feiten en legt gelijk de kern van het probleem bloot.”

De meeste trainingen van Wink Development Group beginnen op locatie; bij het bedrijf zelf of in een andere beschikbare ruimte. In een aantal dagen wordt de theorie besproken, waarin allerlei oplossingen worden aangereikt. Op de laatste dag gaat men de bak in met het paard en kunnen ze het geleerde in de praktijk brengen: “We dagen de mensen uit met opdrachten die ze uit moeten voeren met het paard. Je doorloopt bijvoorbeeld met hem een parcours. Hoe krijg je een paard zover om achter je aan te lopen?” Luuk merkt dat de meeste mensen dan eerst terugvallen in hun oude patroon, waardoor de opdracht niet lukt: “Dan stappen we uit de bak en vragen we; waarom lukt het niet? Vervolgens bespreken we de theorie die we eerder hebben behandeld. Zit hier een oplossing?” Direct daarna stapt dezelfde persoon weer in de bak, maar nu met een aantal alternatieve oplossingen. Deelnemers zien gelijk het resultaat, de opdracht lukt wel! Luuk: “Spiegelen met paarden is daarom een enorm kostbare toevoeging aan onze trainingen. Naast ‘meetbaar effectief’ zijn onze trainingen ook ‘zichtbaar effectief’. Je ziet gelijk welke veranderingen effect hebben.”

Zien is geloven

Luuk merkt dat veel leidinggevenden eerst wat terughoudend zijn als ze horen dat spiegelen met paarden een onderdeel is van een training. Dat snapt hij maar al te goed: “Ooit was ik net zo, ik geloofde het eerst ook niet.” Een vriend neemt hem, inmiddels alweer meer dan twintig jaar geleden, mee naar een sessie: “Die avond zat ik met open mond op de bank, ik kon bijna niet geloven wat ik met mijn eigen ogen had gezien. Zó snel resultaat, dat had ik nooit verwacht.” Ook teams met wie Luuk en zijn collega’s eerder werkten, zijn enthousiast over de trainingen: “Bijna iedereen zegt; had ik dit maar veel eerder gedaan.”

Iets voor jouw team?

In elk team kunnen problemen ontstaan. Er zou dan geen schaamte moeten zijn om iemand anders om hulp te vragen, vindt Luuk. Trainingen bij Wink Development Group zijn een waardevolle stap om een team doelmatiger te laten werken, maar creëert tegelijkertijd een team van werknemers die gemotiveerd zijn en met plezier naar hun werk gaan. Wat wil je als leidinggevende nog meer?