Blus jij de bron of slechts de brandjes? Ga toch fietsen!

 

Door: Luuk Wink

Meer en meer ga ik cynisch om met de nieuwskoppen merk ik aan mezelf. Vanmorgen las ik er weer zo één ~ Top 10 gevaarlijkste fietssteden allemaal Nederlands ~ . Het eerste wat me te binnen schoot is “ ja hè hè, nergens in Europa wordt zoveel gefietst als in Nederland. En inderdaad, toen ik de tekst er onder ging lezen werd dit ook goed uitgelegd. Had ik dat niet gelezen, dan was mijn gevoel van onrecht, mijn gevoel dat de krant liegt of propaganda doet, alleen maar gegroeid.

Mijn brein maakte vanmorgen wel een vertaalslag. Stel je voor dat dit een organisatie is, stel je voor dat de krantenkop een opmerking van uw leidinggevende is of van de directie en er wordt niet verder gekeken dan de opmerking. Er wordt niet verder gekeken dan enkel het resultaat. In dit geval het resultaat dat er veel ongelukken met fietsers gebeuren. Wat had ik in dat geval gedaan? Hoe was ik als adviseur te werk gegaan? Hoe had ik gehandeld als beslisser, eigenaar, directeur?

Immers ik heb goede fietsen geregeld, ik heb verkeersregels gemaakt waar men zich aan moet houden, ik regel helmen en verlichting, aan mij kan het niet liggen. Ik heb alles gedaan om het goed te laten lopen en toch gaat het niet goed. We zijn een gevaarlijke stad!

Te veel fietsen? Te veel regels? Wat is hier de oorzaak?

Nu ben ik niet een expert op verkeersgebied, maar wellicht zou ik wel kunnen gaan praten met de fietsers, met de overige weggebruikers om te kijken hoe zij het zien en wat zij als oorzaak zien van de ongelukken in plaats van strengere regels, verboden opleggen, fietsen aanpassen, verkeerspolitie regelen, etc. Wellicht ontstaat er dan een ander beeld. Wellicht ontdekken we dan de ware oorzaak of bron en gaan we niet de brandjes blussen.

Ben jij in staat om de bron te vinden? Ben jij in staat om te ontdekken dat je vooral branden aan het blussen bent, maar de oorzaak niet aanpakt? Voel jij je die verkeerspolitie?

Soms is het nodig om de regels en kaders opnieuw te stellen. Doe dit samen met degene die zich aan de regels en kaders dient te houden. Begrip en verantwoordelijkheid nemen toe. Zelfstandig handelen neemt toe.

Op de fiets kijk je om je heen en kijk je uit. Niet omdat het moet van de politie, maar vooral omdat het gaat om je eigen verantwoordelijkheid en veiligheid. Toch?

Lekker fietsen!

 

Lees ook:

Onze klanten geven we een 9.5!

Is het alweer bijna weekend?!